Zweepslag

Zweepslag

Een zweepslag is acute verrekking of totale scheur van een spier. Een zweepslag is het meest voorkomend in de kuit of in een van de bovenbeenspieren zoals de hamstring of de quadriceps. Echter kan een zweepslag in alle spieren optreden. Door het plotseling aanspannen van een spier kan er een zweepslag ontstaan. Een zweepslag komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Mag ik u helpen bij uw zweepslag?

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De kuitspier die vaak is aangedaan bij een zweepslag is de M. Gastronemius. Deze kuitspier bestaat uit 2 spierbuiken de binnenste (mediale) en de buitenste (laterale). De spier hecht aan boven het kniegewricht en loopt aan de achterkant van het onderbeen over de achillespees. De achillespees hecht uiteindelijk aan, aan het hielbeen. De kuitspier zorgt ervoor dat voet naar beneden kan bewegen, de enkel kan draaien en dat de knie kan buigen.

Symptomen

Bij een zweepslag is er een plotselinge pijnscheut voelbaar op de aangedane plek. Vrij wel direct na de pijnscheut is er een blauwe plek zichtbaar en is er functieverlies van de spier merkbaar. Bijvoorbeeld bij een zweepslag van de kuit is het vaak onmogelijk om op het aangedane been te gaan staan of te lopen. Het kan zijn dat de blauwe plek op een andere plek zichtbaar is dan op de plek van de zweepslag. Vaak zakt de blauwe plek af naar beneden.

Ontstaan

Een zweepslag kan verschillende oorzaken hebben. De warming up is van belangrijk onderdeel van een training, wanneer deze niet optimaal is kan deze resulteren in een zweepslag. Daarnaast zijn ongecoördineerde bewegingen, slecht ondersteunende schoenen, een eenzijdige training of een explosieve bewegingen zoals een sprong een vaak geziene oorzaak van een zweepslag.

Behandeling

De eerste 48 uur na het ontstaan van de zweepslag is het belangrijk om;

 

  • rust te houden
  • te koelen
  • eventueel een compressie verband aan te leggen om de zwelling tegen te gaan
  • het been hoog te leggen.

 

Na de 48 uur van acuut letsel is het verstandig om te starten met een behandeling van een fysiotherapeut. De behandeling zal bestaan uit onder andere rekken en losmaken van de spieren en het weer in bewegingen zetten van het been. Daarnaast is het belangrijk om de kracht op te bouwen en om de coördinatie van het been te trainen. Indien de zweepslag te wijden is aan een sportblessure dan kan onze fysiotherapeut advies geven over het zo optimaal mogelijk opwarmen van het lichaam alvorens het sporten.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen