Whiplash

Whiplash

Een whiplash ie een snelle onverwachte beweging waarbij de halswervelkolom uitgerekt wordt en achterover wordt gebogen. Het is een beweging zonder dat het hoofd ergens tegen aan komt. Vaak is een whiplash het gevolg van een (auto)ongeluk. De klachten die ontstaan vanuit een whiplash zijn uiteenlopend. Klachten kunnen acuut ontstaan of na een paar dagen, maanden of na enkele jaren.

Mag ik u helpen bij uw whiplash klachten?

Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De cervicale wervelkolom of wel de nek bestaat uit zeven wervels. Tussen alle wervels bevinden zich tussenwervelschijven, deze zorgen voor de demping tussen de wervels. Naast de tussenwervelschijven zitten er ook facetgewrichten tussen de wervels deze samen zorgen voor een optimale beweging van de wervelkolom.

 

De nek heeft ongeveer 7 lagen spieren, bestaande uit grote sterke spieren tot kleine stabiliserende spieren. Naast spieren ontspringen ook een tal van zenuwen vanuit de ruggengraat te hoogte van de nek. Een nekklacht is daardoor over het algemeen een blessure aan niet alleen de spieren maar vaak ook aan de gewrichten, banden en zenuwen.

Symptomen

Bij een whiplash zijn vaak een pijnlijke en stijve nek aanwezig. Daarnaast kunnen er ook nog hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, oorsuizen schouder en rugklachten aanwezig zijn. Door de klap die is gemaakt kan er uitstralende pijn aanwezig zijn die voelbaar is in de armen en/of het gezicht. Door een whiplash kan er ook gedragsverandering optreden, die de klacht negatief kan beïnvloeden. Het is van belang om de klachten binnen enkele weken te laten controleren door een specialist.

Ontstaan

Een whiplash is vaak ontstaan door een (auto)ongeluk. Wanneer de botsing van achteren is, kunnen de nekspieren zich niet voorbereiden op de klap die gaat komen. Door de klap kan de nek en andere omliggende en aangrenzende gebieden grote schade op lopen. Door de onverwachte slingerbeweging raken veel structuren in de nek beschadigd. Het is van belang dat er wordt gekeken naar de klachten, om klachten op later moment te kunnen voorkomen of te minimaliseren.

Behandeling

De fysiotherapie kan u helpen om te herstellen van uw klachten. Allereerst is het van belang om goed rust te nemen. Vaak is rust nemen lastig in te plannen in het drukke dagelijkse leven. De fysiotherapeut kijkt samen met u wat de beste manier van bewegen is. Om het herstel te verbeteren is het belangrijk wel te blijven bewegen, hierbij is de houding van de rest van het lichaam van belang.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen