TOS

Thoracic Outlet Syndroom

TOS wordt ook wel schoudergordelsyndroom of neuro vasculair compressie syndroom genoemd. Tos is een verzamelnaam voor beknellingen van de vaat-zenuwbundels in het schoudergebied. De vaatzenuwbundel is een geheel van bloedvaten en zenuwen die van de nek en borstholte naar de arm loopt. Wanneer de zenuw bekneld raakt kan hij signalen niet meer goed doorgeven en is de doorbloeding verstoord wat klachten geeft. Naast dat het pijnklachten in de schouder geeft is er vaak uitstralende pijn aanwezig in arm of hand en in sommige gevallen naar de nek of het achterhoofd.

Thoracic Outlet Syndroom

Mag ik u helpen bij uw thoracic outlet syndroom klachten?

Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De schouder bestaat uit drie gewrichten het ac gewricht (dak van het schouderblad en het sleutelbeen. Het glenohumerale gewricht (de aansluiten van de kop en de kom van de bovenarm en het schouderblad en het scapulothoracale gewricht (het gewricht wat tussen het schouderblad en de romp beweegt. De rotatorcuff spieren en pezen houden de schouder in de kom. De slijmbeurzen zorgen voor een soepele beweging van de gewrichten.

Door de beweeglijkheid van de schouder en de vele spieren die er omheen lopen kunnen er op verschillende plaatsen zenuwen of vaten bekneld raken. De vaten en of zenuwen kunnen ingeklemd zitten tussen de eerste rib en het sleutelbeen of ingeklemd zijn onder een spier tijdens het heffen van de arm.

Symptomen

Bij een zenuwbeknelling zoals bij tos zijn de klachten die meestal worden ervaren verminderde gevoeligheid, tintelingen en spierzwakte of verminderde spiercontrole in de arm. Wanneer de slagader beklemd is kan in bepaalde houdingen de doorbloeding van de arm verminderd worden waardoor er een doof gevoel in de handen aanwezig is. Daarnaast kan de arm of de vingers koud aanvoelen en bleek of blauw verkleuren. Vermoeidheidsgevoel in de arm en hand kan ook voorkomen net als oppervlakkige opgezwollen aders en zwakkere hartslag in de pols.

Ontstaan

TOS kan verschillende oorzaken hebben, vaak zijn klachten houding gerelateerd dit kan komen vanuit de bouw van het lichaam. Door langdurig dezelfde houding aan te nemen zoals achter de computer neemt de kant op klachten toe. Ook beroepen waar veel bovenhands wordt gewerkt zoals schilders, kappers en leraren hebben een verhoogd risico op het krijgen van tos. Daarnaast kan een beknelling ook voortkomen uit de aanwezigheid van extra ribben in de hals. De bundel kan ook ingeklemd zitten tussen de eerste rib en het sleutelbeen of ingeklemd zijn onder een spier tijdens het heffen van de arm.

Ook een ongeval, waarbij het sleutelbeen of de eerste rib gebroken is, kan een oorzaak zijn.

Behandeling

De fysiotherapeut kan u helpen met de verminderen van de klachten en hoe u nieuwe klachten kunt voorkomen. Belangrijk is om eerst te weten waardoor de klachten ontstaan, dit wordt onderzocht middels een intake en lichamelijk onderzoek. De behandeling zal bestaan uit het bevorderen van de bewegelijkheid van de schouder. Tevens het mobiliseren van het sleutelbeen en de eerste rib. Daarnaast zijn houdingscorrecties en oefeningen onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk dat u de oefeningen regelmatig uitvoert om zo uw houding te verbeteren en terug keren van klachten te voorkomen.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen