Spit/lumbago

Spit/lumbago

Een plotselinge rugpijn wordt ook wel lumbago of spit genoemd. Het is een veel voorkomende rugpijn. De klachten worden vaak omschreven alsof het erin is geschoten. Spit of lumbago wordt snel gezien als een acute spierverkramping, maar vaak zijn er ook gewrichten bij betrokken. Wanneer u eenmaal last heeft gehad van spit of lumbago is de kan 80% dat dit nog een keer gebeurt.

Mag ik u helpen bij uw Spit/lumbago klachten?

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De onderrug is het laatste beweegbare stukje van de wervelkolom. Aan de lumbale wervelkolom zit het staartbeen vast. De wervels van de lage rug hebben de grootste wervellichamen van de wervels van het lichaam.

Om schokken te kunnen opvangen zitten er tussen de wervels, tussenwervelschijven dit zijn kleine kussentjes. Wanneer er druk op de wervelkolom komt te staan dan worden deze samen gedrukt en wanneer er weinig druk op staat absorberen ze water.

Daarnaast zitten er tussen de wervels facetgewrichten deze werken als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijf zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom. De zenuwen lopen via de wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug heeft ongeveer zeven lagen spieren. Aan de achterzijde lopen lange rug strekkende spieren, ook zitten er kleine spieren die zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom. Een goed functioneren van de lage rug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken.

Symptomen

Doordat er tijdens spit een klein scheurtje in de tussenwervelschijf ontstaan, spannen als reactie de rugspieren aan om erger te voorkomen. Heftige pijn of schietende pijn is het eerste symptoom wat wordt waargenomen. Daarnaast voelt de rug vaak stijf en is lang zitten of bewegen van de lage rug erg pijnlijk. Wanneer er een schietende pijn aanwezig is in combinatie met uitstraling voorbij de knie aan de achterzijde van het been wordt dit ischias genoemd.

Oorzaak

De oorzaak van spit is vaak toe te kennen aan ongunstig, bukken, tillen, draaien of verkeerd zitten. De belasting van de onderrug is niet optimaal waardoor de natuurlijke holling verdwijnt en er een asymmetrische belasting ontstaat. Wat veel druk geeft op de achterzijde van de tussenwervelschijf.

Behandeling

Wanneer spit niet goed behandeld wordt is de kans groot dat het niet goed geneest, hierdoor kunnen als gevolg chronische rugklachten ontstaan. Daarom is het van groot belang dat u er een fysiotherapeut naar laat kijken om klachten te verminderen, maar bovenal om nieuwe klachten te voorkomen.

Stap 1 Bewegen

Dit is de meeste belangrijk stap: Het weer langzaam in beweging zetten van de rug op de meest optimale manier. Mobiliserende oefeningen zullen gegeven worden om de beweging in de rug en/ of nek terug te krijgen. Deze thuisoefeningen zijn van groot belang in het herstel van spit.

Stap 2 Stabiliseren

Indien de pijnklachten voor een groot deel zijn afgenomen dan kan er begonnen worden met het stabiliseren van de wervelkolom.

Zeker bij het trainen van een kwetsbare rug is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd, zodat u uiteindelijk uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. Wanneer er een zwakke plek in de rug is ontstaan, zal deze plek als eerste worden aangesproken bij fysieke belasting. Om ervoor te zorgen dat de lichamelijke belasting over het gehele lichaam goed wordt verdeeld, is er stabiliteit nodig.

Stap 3 Functioneren

Indien uw rug de goede verhouding van mobiliteit en stabiliteit heeft zal de behandeling worden afgebouwd. Het belang van een goede houding wordt benadrukt.

Een herniaklacht kan zijn sporen nalaten dus het is van groot belang dat u de rug blijft mobiliseren en stabiliseren. De stabilisatiefase wordt ook afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen. Sporten is ook belangrijk. Het conditioneel verbeteren van de spieren is essentieel voor een gezonde rug.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen