Scoliose

Scoliose

Bij een scoliose is er een zijdelingse kromming aanwezig, deze bocht kan eenzijdig of dubbelzijdig zijn. Er zijn twee soorten scoliose ‘s een functionele scoliose deze scoliose is een gevolg van bijvoorbeeld een beenlengte verschil waardoor het lichaam van houding veranderd. Een structurele scoliose is een scoliose die niet volledig te corrigeren is, deze vorm is onder te verdelen in een idiopatische scoliose (zonder oorzaak) en in een niet idiopatische scoliose (met aanwijsbare oorzaak).

 

Mag ik u helpen bij uw scoliose klachten?

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

In de wervelkolom zitten een aantal bochten om ervoor te zorgen dat de wervelkolom veerkrachtig is. De halswervels is een bocht naar voren (een holling) zichtbaar, de borstwervels zit een bocht naar achteren (een bolling), de lendenwervels hebben weer een bocht naar voren (een holling) en het staart been heeft weer een bocht naar achteren (een bolling). Bij een scoliose is er een zijdelingse kromming aanwezig. Deze kan op verschillende plekken in de wervelkolom aanwezig zijn. Soms is er een eenzijdige bocht (een C-bocht) aanwezig en soms is er een dubbele bocht (een S-bocht) aanwezig.

Symptomen

Vaak is er zichtbaar dat er een vorm van scheefheid aanwezig is, de ene schouder staat hoger dan de ander. Het hoofd kan scheef boven het bekken staan waardoor er zichtbaar is dat het bovenlichaam verschoven is boven het bekken. Om de precieze van de bocht vast te stellen zullen er röntgenfoto’s worden gemaakt. Bij grotere bochten kunnen longproblemen voorkomen.

Oorzaak

Bij een scoliose is in 80% van de gevallen de oorzaak onbekend. Erfelijkheid kan een rol spelen in het ontstaan van een scoliose. Oorzaken van een scoliose kunnen zijn een beenlengte verschil, een afwijkingen in het wervelkanaal, aandoeningen van de wervels of een eenzijdige spierzwakte.

Behandeling

De fysiotherapeut zal afhankelijk van het type scoliose en van de bocht een behandelplan opstellen. Therapie op basis van oefeningen zal zich richten op het verbeteren en het aanleren van een gunstige lichaamshouding. Spieren zullen moeten versterken en verlengen om de kromming zo minimaal mogelijk te maken en om het lichaam soepel te kunnen laten bewegen.

 

Daarnaast kijkt de orthopeed bij een bocht tussen de 20 en de 40 graden mogelijk naar een corrigerende brace. Bij een scoliose die groter is dan 40 graden kan er gekeken worden naar een corrigerende operatie. Ook hangt de behandeling af van of de patiënt al is uitgegroeid, wanneer de patiënt nog niet is uitgegroeid kan er nog gecorrigeerd worden tijdens de groei.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen