Revalidatie na een schouderoperatie

Het schoudergewricht is een complex en beweeglijk gewricht. De kom van het schouderblad en de kop van de bovenarm vormen het gewricht. Zowel de kop als kom zijn bekleed met kraakbeen en de kom bevat nog een kraakbeenring (labrum). De spieren en pezen zorgen ervoor dat de schouder bewogen kan worden. De belangrijkste spieren lopen onder het schouderdak door en tussen het dak en bovenarm ligt nog slijmbeurs. Al deze structuren zitten in samen in een kleine ruimte.

Een schouderoperatie wordt vaak uitgevoerd middels een artroscopie ofwel kijkoperatie. Bij deze ingreep kan de orthopeed de schouder van binnen bekijken, onderzoeken en behandelen. Hieronder volgen de meeste voorkomende artroscopieën van de schouder.

Herstel van het kraakbeen: Bankart Repair

Het labrum, wat rondom de schouderkom ligt, is een rand wat voor een vergrote contact oppervlakte zorgt. Dit zorgt voor betere stabiliteit tijdens het bewegen. Bij een Bankart Repair wordt de kraakbeenrand gehecht en weer op zijn plaatst vastgemaakt, zodat uw schouderkop juist in de schouderkom ligt en de schouder weer stabiel is.

Rotator Cuff Repair / Bicepspees Repair

De rotator cuff (rotatoren manchet) bestaat uit de 4 schouderspieren rondom de schouderkop. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor alle bewegingen van de schouder en actieve stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe schouderkom.
De supraspinatuspees is het meest frequent aangedaan bij cuffpathologie. Bij een rotator cuff repair of bicepspees repair  wordt een of meerdere pezen van uw schouders gehecht.

Slijmbeursontsteking en impingement klachten: Neerplastiek

Hierbij wordt een stukje van het schouderdak weggehaald zodat de schouderkop meer ruimte heeft om te bewegen waardoor er minder irritatie is van pezen en de slijmbeurs. Tegelijkertijd wordt ook (een deel van) de slijmbeurs verwijderd.

Verkalking of calcificaties: Barbotage

Het schoonmaken van de schouder door de verkalking uit de pezen te verwijderen.

Sleutelbeenfractuur of luxatie (AC luxatie): clavicula resectie

Hierbij wordt de breuk van uw sleutelbeen vastgemaakt en wordt het gewricht (AC gewricht) van het schouderdak en het sleutelbeen hersteld.

Schouder fysiotherapie HIlversum

Frozen Shoulder: kapsel release

Hierbij wordt het kapsel van uw schoudergewricht losgemaakt zodat de beweging van uw schouder verbeterd.

Schouderprothese bij een versleten gewricht:

 • Hemiprothese
  Hierbij wordt de gehele schouderkop vervangen door een kop van metaal met een lange steel die bevestigd wordt in het bot van uw bovenarm.
 • Stemless schouderprothese
  Dit is een metalen vervanging van uw schouderkop met een korte steel waardoor uw eigen bot in de prothese kan groeien.
 • Totale schouderprothese
  Bij deze operatie krijg je een nieuwe kop en een nieuwe kom.
 • Omgekeerde schouderprothese
  Hierbij wordt een kop op de oorspronkelijke kom geplaatst en een kom op de plaats van de kop.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor beeldbellen? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut
Movewell-1858

Marco van den Heuvel

Oefentherapeut - rugrevalidatietherapeut