Revalidatie na een knieoperatie

Het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen (femur), knieschijf (patella) en onderbeen (tibia). De uiteinden van deze bot stukken zijn bekleed met kraakbeen, welke kan slijten naarmate we ouder worden of door trauma. Binnen de knie zitten nog twee meniscussen (binnenste en buitenste) welke fungeren als schokdemper en twee kruisbanden (voorste en achterste). Aan de zijkanten van de knie zitten twee buitenbanden. Al deze structuren zorgen voor een stabiele en functionele knie. Hieronder veelvoorkomende knie operaties.

Arthroscopie

Bij een kijkoperatie wordt met behulp van een kijkinstrument letterlijk in de knie gekeken. Dit kijkinstrument (de arthroscoop of kijkbuis) wordt door een sneetje in de huid in de knie geschoven. De meeste operaties worden tegenwoordig athroscopisch gedaan.

Totale knie prothese

Bij plaatsing van een totale knieprothese wordt het hele kniegewricht vervangen door een gewricht van metaal en kunststof. Een knieprothese bestaat uit twee metalen delen: één voor het bovenbeen en één voor het onderbeen. Soms wordt ook de knieschijf vervangen.

knieklachten behandeling MoveWell Hilversum

Halve/hemi knie prothese

Hierbij wordt niet het gehele knie gewricht vervangen door een prothese maar wordt gekozen om puur de helft waar de artrose voor de meeste klachten zorgt te vervangen (veelal de binnenkant).

Voorste kruisband reconstructie

De voorste kruisband heeft twee functies: voorkomen dat het onderbeen tijdens bewegen te ver naar voren schiet en beperken van te grote draaibewegingen in de knie. Wanneer deze gescheurd is kan deze gereconstrueerd worden. Met behulp van een artroscopie wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een lichaamseigen pees of een donorpees. Hiervoor wordt op twee plekken geopereerd: bij de knie en bij de plek waar de vervangende band wordt weggenomen. Een kruisbandreconstructie, ook kruisbandplastiek genoemd, herstelt de stabiliteit van het kniegewricht. Er zijn drie veel gebruikte technieken; (1) hamstring, (2) patellapees en (3) quadriceps pees techniek

Achterste kruisband recontructie

De achterste kruisband is de meest stevige en dikke band van het kniegewricht. Een scheur of ruptuur van de achterste kruisband is een zeer ernstig letsel van de knie. Het kan ontstaan bij geforceerd naar achteren drukken van het onderbeen tov het bovenbeen of bij ernstige overstrekking van de knie. De operatie wordt verricht via een kijkoperatie techniek. De oorspronkelijke achterste kruisband kan niet worden gebruikt en wordt verwijderd. De achterste kruisband wordt vervangen door een eigen lichaamspees of, indien dit niet meer beschikbaar is (bv door eerdere knieoperaties), een donorpees. Deze pees wordt vastgezet in kanalen van het femur en tibia, in hetzelfde verloop als de oorspronkelijke achterste kruisband.

Mediaal (binnenste) en lateraal (buitenste) bandreconstructie

Bij langdurige chronische MCL/LCL graad 3 knie-instabiliteit is een operatie voor het herstel van de stabiliteit vaak noodzakelijk. Vaak heeft hiervoor al een zorgvuldig fysiotherapie traject plaatsgevonden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 2 aparte donorpezen die worden verankerd in zowel het boven- als het onderbeen.

Gewricht distractie

Gewrichtsdistractie van de knie is een relatief nieuwe methode om de pijn bij knie-artrose te verminderen. Gewrichtsdistractie zorgt ervoor dat het kraakbeen gedurende zes weken rust krijgt en zo gedeeltelijk kan herstellen. Daarna volgt een herstelperiode waarin u leert de knie geleidelijk weer volledig te gebruiken. Dit geeft ongeveer 70% kans dat uw pijn met meer dan de helft vermindert.

revalidatie na knie operatie

oefenen knie

Meniscus operatie

De meniscus is een half maanvormig stootkussentje in de knie, tussen de botten van het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia). In de knie bestaan 2 menisci: een binnen- en een buitenmeniscus. Indien de meniscus kan genezen, geniet dit altijd de voorkeur boven verwijdering hiervan. Het verwijderen van de meniscus kan leiden tot artrose van de knie na 15-20 jaar. Het hechten heeft echter ook enkele beperkte nadelen: de revalidatie (6 weken krukken en beperken van knielen en hurken) evenals de kans op complicaties van de meniscushechting. Via een kijkoperatie van de knie kan de gescheurde meniscus worden gehecht of verwijderd. Bij alle behandelingen van de meniscus geldt dat ook bijkomende letsels van de knie, tijdig en adequaat, worden behandelen.

Nettoyage knie

Hierbij wordt door middel van een kijk operatie en verschillende instrumenten het knie gewricht schoongemaakt.

Patella fractuur

De gebroken knieschijf wordt door middel van schroeven en/of draad gefixeerd.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor beeldbellen? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut
Movewell-1858

Marco van den Heuvel

Oefentherapeut - rugrevalidatietherapeut