Nek klachten

Nek klachten

Iedereen heeft zo’n beetje weleens last gehad van zijn nek. De meeste type nekklachten ken geen specifieke oorzaak. Vaak zijn nekklachten toe te schrijven aan overbelasting van gewrichtjes, spiertjes of banden van de wervelkolom. Ook kunnen nekklachten een gevolg zijn van klachten aan andere delen van het lichaam.

 

Anatomie

De cervicale wervelkolom of wel de nek bestaat uit zeven wervels. Tussen alle wervels bevinden zich tussenwervelschijven, deze zorgen voor de demping tussen de wervels. Naast de tussenwervelschijven zitten er ook facetgewrichten tussen de wervels deze samen zorgen voor een optimale beweging van de wervelkolom.

De nek heeft ongeveer 7 lagen spieren, bestaande uit grote sterke spieren tot kleine stabiliserende spieren. Naast spieren ontspringen ook een tal van zenuwen vanuit de ruggengraat te hoogte van de nek. Een nekklacht is daardoor over het algemeen een blessure aan niet alleen de spieren maar vaak ook aan de gewrichten, banden en zenuwen.

Symptomen

Nekklachten kunnen verschillende symptomen afgeven. Vaak zijn pijn, stijfheid of bewegingsbeperking de meest opvallende klachten. Nekklachten kunnen plaatselijk klachten geven of uitstralen naar de schouder, armen of handen. Indien ze uitstralen geven ze vaak een tintelingen of een prikkend gevoel. Soms zijn klachten alleen aanwezig tijdens bewegen en in andere gevallen zijn ze constant aanwezig. Mogelijk kunnen ook vanuit de nekklachten, hoofdpijn ontstaan.

Oorzaken

Aan nekklachten kunnen verschillende oorzaken onderliggend zijn. Soms komen de klachten niet vanuit de nek, maar door disbalans of scheefstand van uit andere delen van het lichaam. Daarnaast kunnen trauma’s als een ongeluk of een onverwachte beweging klachten geven in de nek. Bij een verkeerde houding kan de nek ongunstig worden belast, dit kan overbelasting veroorzaken. Zwakke spieren, te weinig lichaamsbeweging, veel draaien, stress, ouderdom en veel tillen kan bijdrage aan het ontstaan van nekklachten. Wanneer een of meerdere wervels vast zitten kan dit spanning veroorzaken in de nek waardoor zenuwen geïrriteerd raken omliggende spieren klachten gaan geven.

Behandeling

De fysiotherapeut zal eerst onderzoeken waardoor de klachten ontstaan kunnen zijn. Ook zal er gekeken worden naar de bewegelijkheid en de samenwerking van spieren in het gehele lichaam. Een behandelplan wordt opgesteld om de kern van het probleem aan te pakken, middels oefeningen, massage en andere technieken zal worden toegewerkt aan een klachtenvrije nek. Indien nodig zal er aandacht worden besteed aan versterken van andere spieren in het lichaam en aan de houding om nieuwe klachten te voorkomen.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Fysiotherapeut Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
photo_2019-03-11_13-45-57-2

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen