Ischias

Ischias

Ischias is een benaming die voorkomt uit de geïrriteerde zenuw ischiadicus. De klachten zijn niet constant aanwezig maar alleen wanneer de zenuw wordt geïrriteerd. Vaak komen de klachten uit andere delen van het lichaam dan de lage rug. De zenuw is de langste zenuw van het menselijk lichaam. Indien er druk komt op de zenuw zijn de klachten lokaal aanwezig, maar ook vaak uitstralend naar het been.

Ischias

Mag ik u helpen bij uw ischias klachten?

Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Nervus ischiadicus

De zenuw ischiadicus komt vanuit de hersenen langs het ruggenmerg en vertakt tussen de wervels naar de rest van het lichaam. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels met daartussen tussenwervelschijven die zorgen voor demping van het lichaam. De zenuw ontspringt vanuit de het ruggenmerg via de bilspieren naar de achterkant van het bovenbeen, naar de kuit en eindigt uiteindelijk in de voet. Dit verklaart waardoor hogere beknelling kan zorgen voor klachten tot aan de tenen.

Symptomen

De beknelling van de ischiaszenuw veroorzaakt lage rugklachten en vaak een uitstralende zenuwpijn naar het been, onderbeen en/of voeten. De klachten van een hernia zijn het meest bekend, maar de klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. De zenuwwortel kan bijvoorbeeld beschadigd raken bij verhoogde druk op de gewrichtsvlakken van de wervelkolom.

Oorzaken

Ischias ontstaat door een ontsteking of door druk op de zenuwen. Overbelasting van de onderrugspieren en/of de bilspieren kan zorgen voor extra druk op de zenuwen. Door onderbelasting kunnen omliggende spieren verkrampen waardoor ook in dit geval de druk toeneemt op de zenuwen. Ook acute overbelasting door ongunstig bukken en tillen of een plotselinge buig en/of draaibeweging kan ischias ontstaan. Daarnaast kunnen een hernia, tumor of het verouderingsproces waarbij tussenwervelschijven dunner worden ten grondslag liggen aan ischias.

Behandeling

Het is belangrijk de zenuw niet verder te irriteren om verder klachten te voorkomen. Een fysiotherapeut kan kijken wat de oorzaak van de klachten is, om er zo voor te zorgen dat de zenuw niet verder bekneld raakt. De verkramping van spieren heeft een negatieve invloed op het herstel van de klachten. Door de balans in spierkracht te verbeteren is de belasting op het lichaam beter te verdelen.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen