Hyperventilatie

Hyperventilatie klachten

Hyperventilatie klachten zijn klachten tijdens het ademhalen. Vaak zijn deze klachten aanwezig zonder dat u het door heeft. De ademhaling is te snel of te diep. Hyperventilatie ontstaat door spanning en door stress. De symptomen zijn erg vervelend en kunnen u angstig maken, wat klachten verergerd. Hyperventilatie komt bij alle leeftijden voor.

Mag ik u helpen bij uw hyperventilatie klachten?

Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De belangrijkste ademhalingspieren zijn het diafragma dit is een spierachtige structuur die de borst en buikholte van elkaar scheidt. Bij het samentrekken wordt het diafragma recht gemaakt waardoor het volume van de borstholte toeneemt. Het diafragma zorgt voor ongeveer de helft van de zuurstof wat in wordt geademd. Daarnaast zijn de intercostale spieren.

Symptomen

Veel voorkomende symptomen zijn duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen, tintelingen in vingers en stijfheid van armen of benen. De ademhaling is hoog in de borst waardoor er diep geademd wordt door het gevoel van niet genoeg zuurstof te krijgen wat beangstigd. De ademhaling gaat erg snel waardoor extra koolzuur wordt uitgeademd. Hierdoor veranderd de zuurgraad van het bloed.

Hyperventilatie kan optreden als een aanval, maar kan ook in een constante vorm aanwezig zijn.

Ontstaan

Hyperventilatie gaat vaak samen met stress en spanning. Soms is er een duidelijke oorzaak toe te kennen aan de hyperventilatie. Onzekerheid en angst zijn een grote oorzaak van hyperventilatie klachten, wanneer de druk groot is en het lichaam de spanning niet kan verwerken is er een hoge spanningsfactor in het lichaam aanwezig, Daarnaast kan een verkeerde ademgewoonte ook de oorzaak zijn van het ontstaan van hyperventilatie klachten.

Wie

Iedereen kan last krijgen van hyperventilatie klachten. In stressvolle of emotionele omstandigheden is de kans op een hyperventilatie aanval groter. Daarnaast kan er wanneer er onrustig geademd wordt tijdens inspanning zoals tijdens sporten ook hyperventilatie ontstaan.

Behandeling

De fysiotherapeut zal zich richten op de oorzaak van de klachten en hoe deze op een zo positief mogelijke manier te beïnvloeden. Er wordt gekeken naar de manier van ademen in verschillende posities, maar ook wordt er gekeken naar de functie van de spieren. Daarnaast worden er ontspanningsoefeningen gedaan om het gehele lichaam te leren ontspannen in combinatie met een ontspannen ademhaling. Wanneer de ontspanning en ademhaling optimaal is wordt er tijdens inspanning gekeken of de optimale ademhaling behouden kan blijven.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen