Hoe ontstaat een hielspoor?
Aan de hak of hielbeen hecht de peesplaat van de voet. De voet draagt het hele lichaam. Wanneer de druk te groot wordt op de hiel en daarmee dus op de peesplaat kan er een ontsteking ontstaan. Bij hielspoor zit er een ontsteking aan het hielbeen op de plek waar de peesplaat aanhecht, dit resulteert in pijnklachten. Bij langdurige ontstekingen kunnen calcificaties, in andere woorden verkalking optreden, dan is er sprake van een hielspoor.
Oorzaken hielspoor
Hielspoor ontstaat veelal door overbelasting en verhoogde stress op de hiel. Vaak zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Belangrijk is om samen met de fysiotherapeut alle factoren in kaart te brengen die van invloed kunnen zijn op de klachten. Gedacht kan worden aan:
- Overbelasting door te snel te veel gaan sporten.
- Verminderde stabiliteit van de enkel of voet
- Inzakking van de voet
- Stijve kuitspieren.
- Plat of holvoeten
- Slechte schoeisel
- Leeftijd of overgewicht
Deze aandoening komt veelvuldig voor, meer dan 10% van de mensen heeft er wel eens last van. De meeste mensen zijn tussen de 40-60 jaar. Hielspoor komt voor in vele maten, soms zijn de klachten kort en intens. Wandelt, loopt u veel? Dan is het mogelijk dat u klachten krijgt aan de hiel. Een hielspoor kan een langdurig traject worden wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen. Een hardnekkige blessure die maanden tot jaren kan duren.
Symptomen
Hielspoor geeft een scherpe of venijnige pijn rondom de aanhechting van de peesplaat op de hiel. Het vervelende aan hielspoor is dat de pijn bij elke stap ervaren kan worden. Bij staan of lopen komt er extra druk op de voet, wat de ontsteking provoceert. Met name bij het neerzetten van de hak/voet wordt de pijn ervaren.