Behandeling
Bij een hernia is er lang niet altijd meer een operatie nodig, een klein groep mensen wordt geopereerd voor deze klacht. De meeste herniaklachten kunnen goed behandeld worden met fysiotherapie. Soms hebben de klachten die voelbaar zijn in armen en benen niet altijd te maken met een hernia. Vaak worden de klachten van uitstraling binnen zes tot acht weken minder. De uitstulping kan een soort litteken worden waardoor klachten langdurig aanwezig blijven. Doordat de tussenwervelschijf zijn elasticiteit kwijt waardoor de rug kwetsbaarder is.
De behandeling van een hernia zal in drie stappen plaats vinden.
Stap 1 Bewegen
Dit is de meeste belangrijk stap: door te bewegen zullen spieren en gewrichten anders gebruikt worden waardoor de zenuw uit de beknelling zal komen. Door op dezelfde manier te blijven bewegen zullen klachten in stand gehouden blijven worden. Mobiliserende oefeningen zullen worden gegeven om de beweging in de rug of nek weer te verbeteren. Deze oefening zullen ook thuis gedaan moeten worden om het herstel te bevorderen.
Stap 2 Stabiliseren
Wanneer de pijnklachten of uitstralende klachten voor een groot deel zijn afgenomen wordt er gestart met het stabiliseren van de wervelkolom. Doordat de rug kwetsbaar is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd met als doel dat u, uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. De stabilisatiefase wordt afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.
Stap 3 Functioneren
Wanneer de rug weer goed kan bewegen en u, uw rug kunt stabiliseren zal de behandeling worden afgebouwd. Het laatste deel van de behandeling zal het doel zijn het functioneren en het voorkomen van nieuwe klachten. Een hernia kan zijn sporen nalaten, het is dus van groot belang dat de rug gemobiliseerd en gestabiliseerd blijft. Daarnaast is het van groot belang om de conditie te verbeteren van de spieren om de rug gezond te houden.