Hernia lage rug

Hernia lage rug/nek

Een hernia of een HNP (hernia nuclei pulposi) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Tussen de wervels zitten soepele tussenwervelschijven, wanneer deze gaat uitpuilen kunnen ze tegen de zenuw aan drukken en klachten veroorzaken. Een hernia is vaak aanwezig in de nek of in de lage rug en komt het vaakst voor bij volwassene tussen de 20 en de 45 jaar. Een uitstulping kan geleidelijk ontstaan door kleine scheurtjes. Deze kunnen komen door ongunstig bewegen of door een langdurig ongunstige lichaamshouding. Door veelvuldig bukken, tillen en draaien met de rug wordt de druk op de wervels en daarmee op de tussenwervelschijven verhoogd, wat kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van de hernia.

Hernia lage rug/nek

Mag ik u helpen bij uw hernia lage rug/nek klachten?

Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Locatie van de hernia

Een hernia ontstaat in de tussenwervelschijven in de wervelkolom. Tussen deze wervels van zitten de tussenwervelschijven. Deze schijven werken als schokabsorberende kussentjes, om schokken van het lichaam te kunnen opvangen. Geleidelijk aan kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de tussenwervelschijven. Waanneer de scheurtjes in de buitenkant zodanig groot worden kan de taaie kern van de tussenwervelschijf naar buiten komen. Wanneer de taaie vloeistof naar buiten komt kan dit gaan irriteren en drukken op een zenuwbaan. Wat uiteindelijk klachten geeft in de rug of nek met als gevolg uitstralende pijnen in andere delen van het lichaam. De pijn die voelbaar is wordt veroorzaakt door de uitstulping die tegen de zenuw drukt en doordat er een ontsteking op de plek aanwezig is.


Symptomen

Symptomen van een hernia zijn vaak pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte. Waar en hoe de klachten aanwezig zijn hangt af welke zenuw geïrriteerd is. Een hernia van de lage rug geeft ook wel klachten in het been. Een hernia van de nek geeft klachten in de armen. Wanneer de zenuw verder wordt verdrukt zullen de klachten heviger zijn. Zo kan het dus zijn dat u in sommige houdingen meer last heeft dan in andere posities.

Ontstaan

Er zijn meerder onderliggende oorzaken mogelijk aan een hernia. Een plotselinge draaibeweging van de romp, vertillen, ongecoördineerd verschuiven van een object of langdurig zitten waarbij gebrek aan beweging ontstaat. Door te weinig bewegen wordt de spierconditie minder en is de romp minder stabiel. Daarnaast kan een aangeboren zwakte van het discus weefsel ook onderliggend zijn aan het ontstaan van een hernia.

Ischias klachten oefeningen MoveWell

Behandeling

Bij een hernia is er lang niet altijd meer een operatie nodig, een klein groep mensen wordt geopereerd voor deze klacht. De meeste herniaklachten kunnen goed behandeld worden met fysiotherapie. Soms hebben de klachten die voelbaar zijn in armen en benen niet altijd te maken met een hernia. Vaak worden de klachten van uitstraling binnen zes tot acht weken minder. De uitstulping kan een soort litteken worden waardoor klachten langdurig aanwezig blijven. Doordat de tussenwervelschijf zijn elasticiteit kwijt waardoor de rug kwetsbaarder is.

 

De behandeling van een hernia zal in drie stappen plaats vinden.

 

Stap 1 Bewegen

Dit is de meeste belangrijk stap: door te bewegen zullen spieren en gewrichten anders gebruikt worden waardoor de zenuw uit de beknelling zal komen. Door op dezelfde manier te blijven bewegen zullen klachten in stand gehouden blijven worden. Mobiliserende oefeningen zullen worden gegeven om de beweging in de rug of nek weer te verbeteren. Deze oefening zullen ook thuis gedaan moeten worden om het herstel te bevorderen.

 

Stap 2 Stabiliseren

Wanneer de pijnklachten of uitstralende klachten voor een groot deel zijn afgenomen wordt er gestart met het stabiliseren van de wervelkolom. Doordat de rug kwetsbaar is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd met als doel dat u, uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. De stabilisatiefase wordt afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.

 

Stap 3 Functioneren

Wanneer de rug weer goed kan bewegen en u, uw rug kunt stabiliseren zal de behandeling worden afgebouwd. Het laatste deel van de behandeling zal het doel zijn het functioneren en het voorkomen van nieuwe klachten. Een hernia kan zijn sporen nalaten, het is dus van groot belang dat de rug gemobiliseerd en gestabiliseerd blijft. Daarnaast is het van groot belang om de conditie te verbeteren van de spieren om de rug gezond te houden.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen