Enkelklachten

Enkelklachten

Enkelklachten zijn vervelend omdat ze het dagelijks leven belemmeren. Door de klacht zorgen ze voor beperkte bewegingsvrijheid en voor een afwijkend looppatroon. Door een de pijn te ontzien moeten andere spieren compenseren en worden overbelast. Wat op hun beurt kan zorgen voor meer of andere klachten. De meest voorkomende enkelklachten zijn verzwikking, instabiliteit of een verstuiking.

enkelklachten

Mag ik u helpen bij uw enkelklachten?

Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De enkel wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. De middenvoet bestaat uit voetwortelbeentjes en de voorvoet uit de middenvoetsbeentjes en de tenen. Het kraakbeen op elk botdeel zorgt voor een glad oppervlak waardoor de beweging soepel in het gewricht kan plaatsvinden. Om alles goed bij elkaar te houden en te laten samenwerken zijn er veel banden en pezen aanwezig. De enkelbanden aan de binnen en buitenzijden zorgen voor de stabiliteit van de enkel.


Symptomen

Acute enkelklachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een verzwikking van de enkel. Een verzwikking is herkenbaar aan de zwelling en de scherpe pijn die ontstaat. Overbelasting ontstaat. Veel voorkomende symptomen van enkelklachten zijn instabiliteit, verminderde bewegelijkheid, pijn die verergerd bij belasting tijdens lopen of staan en er kan een zwelling of een bloeduitstorting zichtbaar zijn.

Ontstaan

Enkelklachten kunnen dus op verschillende manieren ontstaan. Tijdens sporten kunnen er verrekkingen of verdraaiingen van de enkelbanden plaats vinden. Daarnaast kan een chronische aandoening onderliggend zijn aan de enkelklachten.

Hieronder een kort overzicht van verschillende veel voorkomende enkelklachten.

Verzwikking of verstuiking

Tijdens sporten is de kans groot op een verzwikking of verstuiking van de enkel. Bij een verzwikking zijn de enkelbanden opgerekt en is er minimale schade aanwezig, klachten zijn vaak binnen enkele dagen verminderd. Bij een verstuiking zijn de enkelbanden verrekt of gescheurd, hierdoor zijn klachten langer dan een aantal dagen aanwezig.

 

Instabiliteit

Instabiliteit van de enkel kan een niet goed herstelde blessure van de enkelbanden. Door de instabiliteit gaat er compensatie optreden, omdat de enkel niet meer alle krachten kan dragen. Doordat de spieren omliggend harder moeten werken en daarmee meer belast worden, kan er een overbelasting ontstaan. Door de andere belasting op de enkel kan de enkel harder slijten, wat artrose kan veroorzaken.

Behandeling

De fysiotherapeut zal afhankelijk van het stadium van de klacht en de oorzaak van de klacht een behandelplan opstellen. Wanneer er een standsafwijking de klachten veroorzaakt, zal de behandeling zich eerst richten deze te minimaliseren. Stabiliseren van de enkel en het versterken van de spieren rond de enkel en het onderbeen zullen onderdeel zijn van het behandelen van enkelklachten.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen