Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een inklemming van de een zenuw van de hand. De naam carpaal tunnel syndroom kent zijn naam door dat dit de ruimte is waar de zenuw en de pezen van de hand door heen lopen. Wanneer de pezen overbelast worden en verdikken komt de zenuw bekneld te zitten wat klachten geeft. Het kan vervelende klachten geven en er kan verminderde spierkracht aanwezig zijn. De klachten komen het meest voor tussen de 40ste en 60ste levensjaar.

Carpaal tunnel syndroom

Mag ik u helpen bij uw Carpaal tunnel syndroom klachten?

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De pols is de verbinding tussen de hand en de ellepijp en het spaakbeen. De hand bestaat uit acht kleine beenderen en worden bij elkaar gehouden met het kapsel, spieren en banden. De carpale tunnel loopt in het midden van de pols naar de duim, wijs, middel en ringvinger. In de hand zijn een aantal kleine spieren aanwezig die zorgen voor het bewegen van de vingers. Het bewegen van de hand wordt aangestuurd vanuit de onderarm.


Symptomen

De meest genoemde klachten bij het carpaal tunnel syndroom zijn pijn, gevoelloosheid, tintelingen en krachtvermindering. Soms hebben mensen last van verminderde coördinatie ze kunnen dingen niet goed vasthouden of het gevoel van onhandig zijn. Indien klachten lang aanwezig zijn kan het zijn dat gevoelloosheid blijvend is of dat spieren van de pols gaan verslappen.

polsklachten

Oorzaken

De echte oorzaak van het syndroom is onbekend. Wanneer de ruimte van de pols wordt vernauwd ontstaan klachten. Door ontwrichting, breuk van de pols, artrose of door langdurige overbelasting kan de ruimte vernauwen. Ook kan vocht vasthouden tijdens de zwangerschap ervoor zorgen dat klachten ontstaan.

Behandeling

De fysiotherapeut kan helpen met klachten te verminderen en nieuwe klachten helpen te voorkomen. De oorzaak van de klachten zal bepalen hoe het behandelplan eruit komt te zien. Er zal worden gekeken of er met aanpassingen de belasting kan worden verminderd. Door middel van oefeningen wordt er gekeken of de zenuw vrij kan komen, waardoor klachten zullen afnemen. Indien nodig zal er een operatie plaats vinden.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen