Artrose knie

Knie artrose

Het is niet bijzonder dat de knie vatbaar is voor artrose, tijdens het bewegen wordt de knie veel belast. De knie is van oorsprong een scharniergewricht maar kan ook een klein beetje schuiven en draaien wat het een ingewikkeld en vatbaar gewricht maakt. Slijtage in de knie is een van meest voorkomende vormen van artrose. Knieartrose komt voornamelijk voor na het 50ste levensjaar. Bij artrose is er sprake van een geleidelijke afbraak van het kraakbeen, wat kan resulteren in veranderingen aan het botoppervlak.

knie artrose klachten

Mag ik u helpen bij uw artrose knie klachten?

Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie 

De knie verbindt het scheenbeen met het dijbeen, op de uiteinden zit een laagje kraakbeen. Hierdoor schuiven de botten soepel over elkaar heen en het absorbeert schokken. Aan de binnen en buitenkant van de knie zit de meniscus, deze zorgt voor een betere drukverdeling van het dijbeen op het scheenbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen tijdens het lopen en draaien op zijn plek blijft. Aan de voorzijde van de knie is nog de knieschijf te vinden deze stabiliseert de schanierfunctie van de knie en remt en beschermt het gewricht.

Doordat bij artrose het laagje kraakbeen dunner wordt, kan het zijn dat de botten op elkaar komen zonder bescherming. Dit kan als gevolg slijtage aan het boloppervlak geven.


Symptomen

Pijn en stijfheid zijn de meest voorkomende symptomen van knieartrose. De pijn is voelbaar in de knie of knieholte en kan uitstralen naar de benen. Pijnklachten zijn meer voelbaar na het belasten van de knie tijdens bijvoorbeeld wandelen, traplopen of hurken. Stijfheid is veelal voelbaar na enige tijd niet belasten van de knie, na langere tijd zitten of na het slapen. Daarnaast kan er wat vocht zich opgaan hopen waardoor er een zwelling ontstaat en het bewegen nog meer wordt vermoeilijkt. Door de slijtage kan het botoppervlak veranderen, aan de randen van het bot kan extra bot ontstaan om de druk beter te kunnen verdelen.

Wanneer artrose niet alleen tijdens belasting klachten geeft, maar ook tijdens rust is het mogelijk dat het gewricht aan het ontsteken is.

Ontstaan

Een trauma op jonge leeftijd kan ervoor zorgen dat er op latere leeftijd artrose in de knie ontstaat. Weefsel slijt langzaamaan vanaf het 50stelevens jaar, bij de een sneller dan bij de ander wat artrose kan veroorzaken. Daarnaast kan door ongunstig belasten of overbelasten van de knie op ten duur zorgen voor extra slijtage, wat in de loop van tijd artrose kan worden.

Behandeling

Artrose is een progressieve aandoening wat betekent dat het niet te genezen is. De fysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren van bewegen. De behandeling zal zich dan ook richten op het optimaal belasten van het gewricht. En ervoor te zorgen dat pijnklachten zo min mogelijk aanwezig is. De behandeling zal bestaan uit oefeningen voor het versterken van de spieren rond de knie, maar zal ook bestaan uit adviezen met betrekking tot bewegen en rust.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen