Artrose algemeen

Artrose algemeen

De meest voorkomende gewrichtsaandoening is artrose. Artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 70 jaar en komt ongeveer de helft zo vaak voor bij mannen ten opzicht van vrouwen. Doordat gewrichten constant zwaar worden belast kan dit er voor zorgen dat er een gewrichtsblessure als artrose ontstaat. Er is bij artrose sprake van een geleidelijke afbraak van het kraakbeen, wat kan resulteren in veranderingen aan het botoppervlak. Slijtage is het meest aanwezig in gewrichten die veel belast worden zoals de knieën, heupen, nek of delen van de rug. De slijtage kan geleidelijk aan ontstaan, hoe en waarom is in vele gevallen onduidelijk. Er zijn wel een aantal risicofactoren op het ontstaan van artrose, zoals een trauma van het gewricht bij een auto-ongeluk of bij een trauma van sportletsel. Hierdoor is er een grote druk op het gewricht gekomen wat ervoor kan zorgen dat een gewricht sneller slijt. Daarnaast speelt gewicht of erfelijkheid een rol bij het ontstaan van slijtage.

 

Mag ik u helpen bij uw artrose klachten?

Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

Een gewricht is het scharnier tussen twee botten. Het uiteinde van deze twee botten bevatten kraakbeen. Dit kraakbeen is glad en beweegt soepel over elkaar heen. Mede ook door de aanwezige gewrichtsvloeistof die zorgt voor een goede smering van het gewricht. Een stug kapsel zit om het gewricht heen, er lopen ook sterke banden en spieren om het gewricht, die de functie hebben het gewricht stabiel, maar ook mobiel te maken.


Symptomen

Klachten die worden ervaren bij artrose zijn onder andere pijn, stijfheid, zwelling en/of verdikking van het gewricht met als gevolg bewegingsbeperking. Vaak is er een diepe pijn voelbaar in het gewricht. Klachten zijn voornamelijk voelbaar bij het begin van het bewegen van een gewricht. Bijvoorbeeld vroeg in de morgen of na rust. Artrose in een verder stadium laat vaak meer constante klachten zien.

Ontstaan

Het ontstaan van artrose is nog onbekend ondanks vele onderzoeken. Er is wel duidelijk dat het gaat om een samenhang van erfelijkheid, geslacht en overbelasting van gewrichten. Wanneer erfelijkheid een rol speelt ik de kans op het ontstaan van artrose op jonge leeftijd groter. Overbelasting kan komen door beschadiging van een gewricht, sporten waarbij gewrichten sterk worden belast, zwaar lichamelijk werk, overgewicht of aangeboren afwijkingen. Deze factoren dragen bij aan het ontstaan van artrose.

Wie krijgt artrose

Uit onderzoek van Nivel blijkt dat er in 2016 ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders de diagnose artrose heeft. Het komt vaker voor bij vrouwen dan voor mannen. Artrose kan op iedere leeftijd ontstaan.

Behandeling

De fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van de pijnklachten en het optimaal leren bewegen van de gewrichten. Tijdens de behandeling van artrose is het doel het behandelen van de gevolgen die voortkomen uit artrose. Voldoende beweging is belangrijk, rust geeft eerder een negatief resultaat. Bewegen is positief voor het gewricht het doel is het gewricht zo beweegbaar mogelijk te houden, waardoor het gewricht gesmeerd blijft. Het trainen van spieren is van groot belang om zo mobiel mogelijk te blijven. Daarnaast kan de fysiotherapeut u advies geven met betrekking tot sport en opbouwen van lichamelijke activiteiten.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen