Achillespees tendinopathie

Achillespees tendinopathie

Achillespees tendinopathie is een irritatie van de achillespees. De achillespees verbindt de voet met de kuitspieren. Klachten aan de achillespees komt zowel voor bij actieve als inactieve mensen. Mannen en hardlopers hebben de grootste kans op klachten aan de achillespees. Klachten leiden tot verminderde bewegelijkheid van het onderbeen. Achillespees tendinopathie komt veelal door overbelasting dit kan acuut zijn of chronisch door herhaaldelijke irritatie.

Achillespees tendinopathie 

Mag ik u helpen bij uw achillespees tendinopathie klachten?

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel
Fysiotherapeut

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

Anatomie

De achillespees verbindt de hiel van de voet met de kuitspier. Hij zorgt voor om kracht in het been af te stemmen en bewegingen te ondersteunen van het onderbeen en de enkel. De achillespees is de dikste pees in het lichaam en is ongeveer 15 cm lang. De belangrijkste functie van de achillespees is het buigen van de knie en het strekken van de voet.


Symptomen

Afhankelijk van de mate van klacht aan de achillespees zijn er klachten aanwezig. Pijn is de voornaamste klacht. Stijfheid van de enkel, gevoeligheid, zwelling en moeizaam lopen zijn de symptomen die altijd zichtbaar zijn bij deze klachten. Doordat de achillespees het strekken van de enkel en het buigen van de knie ondersteunt zullen deze bewegingen beperkt of pijnlijk zijn. Hierdoor kan een afwijkend looppatroon zichtbaar zijn. Waardoor spanning van het dijbeen kan ontstaan.

enkelklachten

Ontstaan

Achillespees klachten kent vele oorzaken zoals overbelasting door sport of werk of onderbelasting doordat het onderbeen een periode gegipst is geweest. Een trauma aan de enkel of het onderbeen kan onderliggend zijn. Daarnaast kan een afwijkend bewegingspatroon extra druk geven op de achillespees wat overbelasting veroorzaakt. Ook verkorte spieren, een slechte spierbalans of instabiliteit van de enkel kunnen achillespees klachten veroorzaken.

Behandeling

De fysiotherapeut zal eerst kijken waar de klachten vandaan komen, dit doet hij/zij middels een gesprek over het ontstaan van de klachten, dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten. Op basis van die gegevens zal er een behandelplan worden opgesteld ter bevordering van de klachten. De behandeling zal bestaan uit pijnvermindering, bewegingen te verbeteren van de enkel en knie middels rekkenoefeningen en eventueel manuele technieken. Wanneer klachten verminderd aanwezig zijn zal de behandeling zicht richten op voorkomen van nieuwe klachten. Door spierbalans te optimaliseren en instabiliteit te minimaliseren en zo (sport) activiteiten weer op te kunnen pakken.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze fysiotherapeuten en plan zelf uw afspraak in.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut
Jeroen Vermeer

Jeroen Vermeer

Fysiotherapeut
Simon Oosterhoff

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut
Angelagodecke032021

Angela Gödecke

Fysiotherapeut & Echoscopist
Laura-Burgess

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Contactformulier

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:
MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen